Haber

Bakan Özhaseki: Toprak kayıplarını yılda 113 milyon tona düşürdük

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bakanlık olarak yıllık toprak kayıplarını 130 milyon tonun altına indirme hedefimize ulaştık, toprak kayıplarını yılda 113 milyon tona düşürdük.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ’17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklık Günü’ münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Bakan Özhaseki, sadece Türkiye’nin değil dünyanın iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Dünya, hava olaylarının ani değişimleri, ekosistemlerin bozulması gibi pek çok olağanüstü olayla karşı karşıya. Arazi tahribatı olarak ifade edilen çölleşme; dünyanın birçok ülkesinde yaşanan ve 1 milyardan fazla insanı doğrudan etkileyen küresel bir olgudur.

Bakan Özhaseki, Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle hassas bir bölgede yer aldığına işaret ederek, “Ülkemiz coğrafi konumu, iklimi, topoğrafyası ve toprak kuralları nedeniyle çölleşme/arazi tahribatı, erozyon ve kuraklığa karşı son derece hassastır. iklim değişikliği ve insan faaliyetleri ile birlikte çölleşme, erozyon ve kuraklığın etkileri giderek artmaktadır.İklim değişikliğinin bu etkilerine karşı tüm insanlık olarak güçlü bir çabayı sürdürmek boynumuzun borcudur.1999 yılında kabul edilmiş ve 1996 yılında yürürlüğe girmiştir. Türkiye 1998 yılında sözleşmeye taraf olmuştur. Sözleşmenin kabul edildiği gün olan 17 Haziran aynı zamanda Çölleşme ve Kuraklık Günü olarak ilan edilmiştir.Bu anlamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak sadece 17 Haziran değil, Ülkemizde çölleşmenin etkilerini anlamak için birçok faaliyet ve farkındalık çalışması gerçekleştirerek topraklarımızı korumak için çaba harcıyoruz.”

“Dünyanın karşı karşıya olduğu bu sorunla mücadele etmek için başta Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüz olmak üzere Bakanlığımızın ilgili tüm birimleri ile birlikte kararlı bir çalışma yürütüyoruz. Bugüne kadar çölleşme ve ülke genelinde erozyon, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir arazi yönetimi; Ulusal Strateji ve Eylem Planı, Ulusal Havza Yönetim Stratejisi, Erozyon Çaba Eylem Planı, Baraj Havzaları Yeşil Nesil Ağaçlandırma Eylem Planı, Yukarı Havza Taşkın Kontrolü Eylem Planı, Madencilik çalışmalarını hazırladık. Alanları Rehabilitasyon Eylem Planı’nı hazırlıyor ve geleceğimiz için hayata geçiriyoruz.İzleme ve değerleme sistemlerimiz ile ülkemiz topraklarının her karışı çölleşme, erozyon ve arazi bozulmasına karşı takip ediliyor ve gerekli önlemler alınıyor.Ar-Ge çalışmalarımızla direnci artırıyoruz. bir yandan çölleşme ve kuraklığın önüne geçilirken, diğer yandan da yürütülen ağaçlandırma ve ağaçlandırma faaliyetleri sonucunda erozyonun azaltılması hedefleniyor. Bakanlık olarak yıllık toprak kayıplarını 130 milyon tonun altına indirme hedefimize ulaştık ve toprak kayıplarını yılda 113 milyon tona düşürdük.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu